SELEKCIONA KOMISIJA

Selektori domaćeg takmičarskog programa: Igor M. Toholj (filmski autor, producent i programer), Saša Radojević (filmski kritičar, reditelj i scenarista), Miroljub Stojanović (filmski kritičar, publicista i urednik).

Selektori međunarodnog takmičarskog programa: Borjana Gaković, filmska istoričarka, teoretičarka i programerka iz Nemačke, Dragan Nikolić, filmski reditelj, scenarista i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda, Dejan Dabić, umetnički direktor 70. Martovskog festivala.

Igor M. Toholj

Selektor domaćeg takmičarskog programa

Rođen 1968. u Beogradu, gde je diplomirao filmsku i TV montažu na FDU. Autor je preko 20 eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, koji su prikazivani i nagađivani na festivalima u zemlji i svetu. Član je AFUN-a, UFUS-a i Udruženja DOK Srbija; stipendista Gete Instituta ( Berlinale for film experts) i Univerziteta „Dante Aligijeri“. Osnivač filmske produkcije Zero, koja je proizvela dvadesetak kratkih i dugometražnih eksperimentalnih i dokumentarnih filmova. Član žirija filmskih festivala, među kojima su Roshd, Teheran; ARUFF, Istanbul; HFF, Rijeka; Cinema City, Novi Sad. Selektor Festivala Evropskog filma Palić od 2008. Programski direktor festivala Dok’n’Ritam od 2016, umetnički direktor festivala DOK #4 od 2019. i Festivala nemog filma „Ćutanje je zlato“ od 2021. Selektor programa IPA projekta FILMY Srbija-Mađarska, 2019-22. Učesnik međunarodne konferencije History-Film-History 2023. u Tbilisiju, Gruzija. Radi kao urednik filmskog programa Doma kulture „Studentski grad“ od 1994. godine.

 

Saša Radojević

Selektor domaćeg takmičarskog programa

Rođen je u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Pisao je scenarije za dokumentarne TV serije i kratke filmove. Objavio je knjige o filmu „Mit o Frankenštajnu“(1991) i „Srpski film: pedesete“ (2023), kao i roman „Divlje senke“ (2002). Bio je asistent režije Teu Angelopulosu na snimanju filma „Odisejev pogled“ (1995). Koautor je scenarija za dugometražne igrane filmove „Zemlja istine, ljubavi i slobode“ (2000), „Jug jugoistok“ (2005), „Doktor Rej i đavoli“ (2012) i „Petlja“ (2015), scenarista filma „Država“ (2013) i reditelj i scenarista dugometražnih igranih filmova „Poljupci“ (2004), „Narcis i Eho“ (2011), „Žigosana“ (2015), „Porodica“ (2015) i „Aleksandra“ (2019). Dugometražni filmovi na kojima je sarađivao više puta su nagrađivani u zemlji i inostranstvu.

 

Miroljub Stojanović

Selektor domaćeg takmičarskog programa

Studirao svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bavi se kritikom, filmskom teorijom, esejistikom i istraživanjima. Svoje radove objavljivao u više od 40 stručnih časopisa, dnevnih novina i periodičnih publikacija. Izvornim radovima zastupljen u dvadesetak filmskih knjiga. Tekstovi o filmu su mu prevedeni na šest jezika, a bogatu bibliografiju upotpunjuju brojni TV i radio nastupi, predavanja i tribine. Bavljenje azijskim filmom i azijskim kulturama (boravio je u 24 azijske zemlje) godinama je u žiži njegovih interesovanja, sa posebnim akcentima na indijskom i japanskom filmu. Urednik je izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije. Dobitnik je nagrade „Nebojša Popović“ za filmsku kritiku 2019. godine.

Borjana Gaković

Selektorka međunarodnog takmičarskog programa

Rođena je 1981. godine u Sarajevu. Od 2001. živi u Berlinu, gde je studirala filmske nauke, te medijske nauke u Potsdamu. Kustoskinja je filmskih programa, istražuje film i medije i predaje o filmu i filmskoj kulturi na različitim univerzitetima širom Nemačke. Sarađivala je na brojnim filmskim, pozorišnim, izložbenim i projektima vezanim za teoriju medija. U svom radu bavi se pre svega reprezentacijom istorije i medijalnošću istoriografije, evropskom kinematografijom 1960-ih i 1970-tih, odnosom žena i filma, te ratom i traumom na filmu. Bila je portparol za medije Nemačke asocijacije opštinskih i kulturnih bioskopa (2017-2021) i urednica filmskog tromesečnika „Kinema Kommunal“. Od 2020. godine je članica Programske i selekcione komisije DOK Lajpciga, lajpciškog međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma.

Dragan Nikolić

Selektor međunarodnog takmičarskog programa

Na Fakultetu dramskih umetnosti diplomirao je dramatugiju i završio master studije filmske i TV režije, apsolvirao na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Student naučnih doktorskih studija na FDU, smer Teorija dramskih umetnosti, medija i kulture. Kompletan je autor filmova „Pogrebnik“ (2013), „Kavijar konekšn“ (2008) i „Nacionalni park“ (2006), premijerno prikazanih na IDFA. Scenarista je dugometražnog igranog filma „Reži“ (FEST 2019), koscenarista dugometražnog dokumentarnog filma „ Made in Serbia“ (FEST 2005) i kratkog igranog filma „Beži zeko, beži“ (Kanski filmski festival 2003, prva nagrada u Cinéfondation kategoriji). Dramski pisac komada „Transilvanija“ (15 godina na redovnom repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta) i „Ja, Amerikanac“, uvrštenog u pet najboljih za Sterijinu nagradu 2014. Urednik filmskog programa Doma omladine Beograda od 2018. Prvi redovni član udruženja Atelje Varan Pariz iz Srbije. Jedan od predavača na radionicama Ateljea Varan u Beogradu i Novom Sadu 2022. Član nekoliko strukovnih udruženja u zemlji: DokSrbija, UFUS, UFUS AFA zaštita. Učestvovao je u selekciji programa i radu žirija više domaćih i međunarodnih festivala. Alumni programa EURODOC, Berlin Talent Campus, IDFA Summer School, Aristoteles Workshop i Atelier Varan Paris.