Martovskom festivalu diploma UFUS-a za doprinos afirmaciji filma

Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS) dodelilo je Martovskom festivalu – Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma diplomu povodom sedamdeset godina postojanja i doprinosa afirmaciji filma. Priznanje je uručeno 14. decembra u Aeroklubu, na svečanosti koje je ovo udruženje organizovalo povodom dodele godišnjih nagrada svojim članovima, a u ime Doma omladine Beograda primile su ga Dunja Babović, urednica filmskog programa i Milica Ševarlić, menadžer za odnose sa javnošću i zamenik odgovornog urednika programa.

Dejan Dabić, Dunja Babović i Milica Ševarlić, foto Vojislav Gelevski

Udruženje filmskih umetnika Srbije dodelilo je i umetničkom direktoru Martovskog festivala, Dejanu Dabiću diplomu za predan rad u afirmaciji filmskog stvaralaštva.

„U ime Doma omladine Beograda kao organizatora Martovskog festivala, koji je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, zahvaljujem Udruženju filmskih umetnika Srbije i komisiji za nagrade na ovom značajnom priznanju. Koleginica i ja danas imamo čast da primimo ovu diplomu, ali ona pripada ne samo ljudima koji festival organizuju danas, već i svima onima koji su tokom prethodnih sedamdeset godina dali svoj profesionalni doprinos Martovskom festivalu i učinili ga ovako važnim. Na nama je damo sve od sebe da Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma ostane značajan i u budućnosti.“, izjavila je tom prilikom Milica Ševarlić.

Komisiju za nagrade činili su: filmski snimatelj Radoslav Vladić, filmski scenograf Miljen Kreka Kljaković, reditelj Milan Knežević i montažer i reditelj Branislav Milošević, koji je bio izuzet u odlučivanju za nagradu za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji.

Dobitnici nagrada UFUS-a za 2023. godinu, foto Vojislav Gelevski

Nagradu za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji za 2023. godinu UFUS je dodelio istaknutim filmskim i televizijskim rediteljima Branku Baletiću i Stanku Crnobrnji, montažeru Petru Markoviću i montažeru i reditelju dokumentarnog filma Branislavu Miloševiću

Godišnje nagrade za filmsko stvaralaštvo u 2023. godini dobili su: u kategoriji dugometražnog igranog filma Vladimir Perišić za režiju filma „Lost Country“ i Matija Gluščević i Dušan Zorić za režiju filma „Da li ste videli ovu ženu?“,  u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma Darko Lungulov za režiju filma „YU Grupa – Trenutak sna“ (film je osvojio Gran pri nagradu 70. Martovskog festivala), u kategoriji animiranog filma Vera Vlajić za režiju filma “Avanture karikature” (film je imao svetsku premijeru na 70. Martovskom festivalu). Memorijalna nagrada „Jovan Aćin“ za ostvareni domet u oblasti angažovanog dokumentarnog filma pripala je Ivani Todorović za režiju filma „Na kraju puta“. Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu dodeljena je diploma povodom 75 godina plodonosnog rada na obrazovanju filmskih kadrova.

Podsećamo, 71. Martovski festival će biti održan od 26. do 30. marta 2024. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i pod pokroviteljstvom Grada Beograda, a do 15. januara 2024. godine traje rok za podnošenje prijava za selekciju domaćeg i međunarodnog takmičarskog programa.

Pretraga