Vesti

SVETSKA PREMIJERA REVOLUCIONARNOG DOKUMENTARCA NA 65. MARTOVSKOM FESTIVALU

Jubilarni, 65. Martovski festival biće svečano otvoren svetskom premijerom revolucionarnog dokumentarca „Tierra Utopia“, rediteljke Jelene Stolice. Reč je o jednom od najprijatnijih izneđenja ovogodišnje domaće dokumentarne produkcije, ostvarenju koje se na atraktivan i uzbudljiv način bavi istorijom i posledicama socijalno političkog eksperimenta alternativnog načina utopijskog života, stvorenog iz ideologije andaluzijskog aktiviste Huan Manuel Sančez Gordilja.

Read more

KONKURS ZA VOLONTERE NA 65. MARTOVSKOM FESTIVALU

Dom omladine Beograda poziva sve zainteresovane studente završnih godina fakulteta umetnosti, produkcije, organizacionih nauka, novinarstva, medija i komunikacija da volontiraju kao saradnici na 65. Martovskom festivalu – Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Festival će biti održan u svim prostorima Doma omladine od 28. marta do 1. aprila 2018. godine, a obuhvatiće projekcije filmova, radionice, otvorene razgovore sa autorima i susrete sa gostima iz sveta filmske umetnosti.

Volonteri će biti u prilici da steknu iskustva u različitim sektorima, te dobiju potvrdu o obavljenoj stručnoj praksi.

Elektronske prijave sa imenom, prezimenom, kratkom biografijom i motivacionim pismom, kontakt telefonom i adresom elektronske pošte slati na martovski@domomladine.orgnajkasnije do 18. marta 2018. godine.

Svi prijavljeni kandidati biće pozvani na razgovor u Dom omladine Beograda i o terminu će biti blagovremeno obavešteni.

PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU FILMOVA NA 65. MARTOVSKI FESTIVAL

Odbor Festivala i Dom omladine Beograda obaveštavaju javnost da je rok za podnošenje prijava za selekciju takmičarskog programa 65. Martovskog festivala produžen do 5. februara 2018. godine.

Konkurs je bio raspisan u periodu od 1. decembra 2017. do 15. januara 2018. godine, ali zbog velikog interesovanja autora i produkcija koji su do kraja januara u fazi postprodukcije svojih ostvarenja, doneta je odluka da se rok produži kako bi im bilo omogućeno da prijave filmove za ovogodišnji festival.

Konkurs je otvoren za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, TV dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta), kao i za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za kratki igrani film. Prijava za festival se vrši isključivo preko sajta www.martovski.rs.

Producenti ili autori filmova čiji filmovi budu selektovani za učešće u 65. Martovskom festival biće o tome obavešteni do 15. marta 2018.

Prošlogodišnji Martovski festival opravdao je očekivanja kako kada je reč o revalorizaciji ove manifestacije i njenom vraćanju na mapu relevatnih u oblasti dokumentarnog, kratkog, animiranog i eksperimentalnog filma u domaćim i međunarodnim okvirima, tako i u pogledu interesovanja pubike, široke i stručne javnosti. Tome u prilog svakako govori i činjenica da je za takmičarski program prošlogodišnjeg izdanja prijavljen 551 film, dok je ove godine do sada prijavljeno 3.687 filmova.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 65. po redu, biće održan od 28. marta do 1. aprila, pod pokroviteljstvom Grada Beograda i u organizaciji Doma omladine Beograda. Sa Markom Popovićem, rediteljem i producentom, kao umetničkim direktorom i Bobanom Jevtićem, dramaturgom, kao specijalnim savetnikom. Glavni cilj Martovskog festivala i ove godine biće da pruži platformu, pre svega domaćim filmskim autorima, ne samo za predstavljanje filmova gledaocima, već i za povezivanje sa evropskim i regionalnim producentima, fondovima, televizijama, filmskim profesionalcima i novim tehnološkim trendovima.

Svi prostori Doma omladine Beograda postaće tokom 5 dana Martovskog festivala mesto podrške domaćim autorima, tačka susreta filmskih profesionalaca i pasioniranih gledalaca, prostor za brojne projekcije, radionice i predavanja, mesto razgovora, dogovaranja i razvoja novih ideja, upoznavanja novih tehnologija, ukrštanja mišljenja i razmene kreativnih energija.

Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, koji je i pokrovitelj Festivala.

 

SELEKTORI FILMOVA ZA TAKMIČARSKI PROGRAM 65. MARTOVSKOG FESTIVALA

Dugometražni dokumentrani film: Jovana Nikolić, producentkinja dokumentarnih filmova (“Kavijer konekšn”, “Pogrebnik”). Supervizorka produkcije po konkursima Filmskog centra Srbije za sufinansiranje dokumentarnih filmova. Ćlanica UO Udruženja filmskih producenata Srbije, predsednica IO DokSrbija – Dokumentaristi Srbije (predsednica IO), saradnica Evropske dokumentarne mreže (European Documentary Network), članica European Audiovisual Entrepreneurs (EAVE) i Berlinale Telents alumna.

 

Kratkometražni dokumentarni film: Iva Plemić Divjak, studirala produkciju i kulturni menadžment u Beogradu i Audiovizuelono nasleđe u Parizu. Koordinatorka produkcije u mnogim domaćim igranim filmovima, asistentkinja produkcija u filmovima Lika Besona i Džejmsa MekTiga. Producentkinja je višestruko nagrađivanog dokumentarca “Cinema Comunisto” u režiji Mile Turajlić.

 

Domaći kratkometražni igrani film: Ivan Stefanović, reditelj domaćih igranih serija (Lift, Samac u braku, Cvat lipe na Balkanu itd.), profesor filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

 

Međunarodni kratkometražni igrani film: Maša Nešković, režirala je po sopstvenim scenarijima i kao koscenarista 11 kratkih igranih filmova i 9 dokumentaraca, prikazivanih i nagrađivanih na internacionalnim filmskim festivalima. Bila je učesnica Sarajevo Talent Kampusa 2011, EAVEprograma i filmskog marketa u Francuskoj na festivalu u Lezarku, 2013. godine. Radila je kao specijalni konsultant za rad sa decom glumcima na filmu ”Ničije dete”, Vuka Ršumovića, a trenutno završava svoj prvi dugometražni igrani film “Najduže leto na zemlji”. Nenad Popović, filmski montažer, saradnik na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, član Odbora Martovskog festivala i umetnički direktor njegovog 63. izdanja.

 

Animirani film: Iva Ćirić, diplomirala na odseku primenjene grafike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Autorka 3 animirana filma, koji su prikazani na mnogim internacionalnim festivalima i za koje je osvojila 9 nagrada. Radi kao freelance animator i ilustrator, i kao student demonstrator na Fakultetu primenjenih umetnosti gde predaje animaciju.

 

Eksperimentalni film/video art: Marta Popivoda, rediteljka i video umetnica, kroz filmsku produkciju, video instalacije i performanse istražuje strukture moći u savremenom (umetničkom) svetu, zajednička polja perfomansa i filma, jugoslovenski socijalistički projekat. Njeni radovi bili su delovi izložbi i programa Tate Modern muzeja iz Londona, MoMA iz Njujorka, 21er HAUS iz Beča, GARAGE muzeja iz Moskve, Art Centra iz Bejruta, DOK Lajpciga… Umetnička direktora festivala eksperimentalnog filma Rez.

NAJAVLJEN 65. MARTOVSKI FESTIVAL

Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 65. po redu, biće održan od 28. marta do 1. aprilapod pokroviteljstvom Grada Beograda i u organizaciji Doma omladine Beograda, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u DOB-u. Sa Markom Popovićem, rediteljem i producentom, kao umetničkim direktorom i Bobanom Jevtićem, dramaturgom, kao specijalnim savetnikom, glavni cilj Martovskog festivala i ove godine biće da pruži platformu, pre svega domaćim filmskim autorima, ne samo za predstavljanje filmova gledaocima, već i za povezivanje sa evropskim i regionalnim producentima, fondovima, televizijama, filmskim profesionalcima i novim tehnološkim trendovima.

Zamenik gradonačelnika i predsednik Organizacionog odbora Martovskog festivala Andreja Mladenović istakao je da je konkurs otvoren od 1. decembra do 15. januara, do kada se očekuje veliki broj prijava kvalitetnih filmova u pet kategorija.

– Reč je o jednoj od najdugotrajnih filmskih manifestacija na ovim prostorima. Veoma smo posnosni što Beograd ima Martovski festival kada postaje centar dokumentarnog i kratkometražnog filma u ovom delu Evrope. Grad je u poslednje četiri godine prepoznao značaj festivala i kulturnih manifestacija u prestonici, podižući njihov kvalitet iz godine u godinu – ukazao je Mladenović.

On je dodao da će veliki broj radionica, koje okupljaju umetnike i mlade ljude, biti organizovane i tokom 65. Martovskog festivala. Takođe je pozvao autore domaće i strane da se prijave na konkurs.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić istakla je da je Grad Beograd za održavanje festivala izdvojio značajnih šest miliona dinara, kao i da je tri miliona dinara donirano od Ministarstva za kulturu i Filmskog centra Srbije. Ona je pozvala i društveno odgovorne kompanije da podrže ovaj festival, ali i druge manifestacije od značaja za grad Beograd.

– Sredstva za kulturu u gradskom budžetu za 2018. godinu su značajno veća nego proteklih godina. Veća su sredstva odvojena za konkurse i finansiranje različitih projekata, posebno za 11 festivala i manifestacija od posebnog značaja za grad Beograd, kao i za svih 30 gradskih ustanova kulture  – navela je Jevtićeva.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Nenad Dragović izrazio je zahvalnost Gradu Beogradu jer je organizacija Martovskog festivala dodeljena ovoj ustanovi kulture. On je podsetio da je taj festival jedan od najdugovečnijih evropskih festivala u domenu filmske umetnosti.

– Za samo 10 dana konkursa, na festival je prijavljeno više od 600 filmova, dok je za prošli ukupno bilo prijavljeno 551 ostvarenje iz zemlje i inostranstva – naveo je Dragović.

 

Umetnički direktor festivala Marko Popović dodao je da je poslednji Martovski festival opravdao očekivanja i dodao da je važno za našu kinematografiju da postoji festival za sve dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove. Popović je istakao da će predstojeći festival trajati pet dana, jedan dan duže nego prethodni, kao deo strategije festivala da dobije značaj koji mu pripada.

 

Odbor Festivala i Dom omladine Beograda raspisali su 1. decembra konkurs za domaće produkcije i autore, za podnošenje prijava za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, TV dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta) 65. MARTOVSKOG FESTIVALA. Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za kratki igrani film. Konkurs je otvoren do 15. januara 2018. godine, a prijave za festival vrše se isključivo preko sajta: www.martovski.rs.