ŽIRI

ŽIRI – dokumentarni filmovi preko 50 minuta

Ognjen Glavonić je reditelj i direktor Pančevo film festivala. Njegov dokumentarni film Živan pravi pank festival (2014) prikazan je na brojnim svetskim filmskim festivalima (IFF Rotterdam, Cinéma du Réel, IndieLisboa), dok je njegov prvi dugometražni dokumentarac, Dubina dva, premijeru imao na Berlinalu 2016. godine, a zatim prikazan na više od 50 festivala širom sveta i nagrađen 20 puta. Glavonićev prvi dugometražni igrani film, Teret, trenutno je u postprodukciji.

Vanja Kovačević je diplomirala montažu na FDU u Beogradu. Doktorand je na Umetničkim doktorskim studijama u dramskim i audiovizuelnim umetnostima na istom fakultetu. Kao reditelj debituje dugometražnim nagrađivanim dokumentarcem Zvezda je rođena. Jedan je od osnivača udruženja FILMKULTURA i koordinator FIRST FILMS FIRST programa. Trenutno u Londonu i Beogradu snima svoj drugi dugometražni dokumentarni film Supernova.

Lejla Dedić, producentkinja dokumentarnih filmova na kanalu Al Džazira Balkans, dvadeset godina je studirala i radila u Londonu. Ima preko dve decenije iskustva u medijima: u produkciji, postprodukciji i emitovanju TV progama. Radila je u BBC-jevom svetskom servisu Trust/Media Action, koji je koristio medije kako bi pomogao u smanjenu siromaštva i pormociji ljudskih prava u zemljama u razvoju. Od 2011.  godinje radi za Al Džazira Balkans u svojstvu producentkinje.

ŽIRI – dokumentarni filmovi do 50 minuta

Srđan Šarenac je reditelj, scenarist i producent čiji filmovi su prikazani na više od 200 filmskih festivala širom sveta. Izabrana filmografija: Put (svetska premijera na IDFA 2016, 80 filmskih festivala, 2 nagrade, distribucija u 60 američkih bioskopa), Selo bez žena (svetska premijera na IDFA 2010, 75 filmskih festivala 14 nagrada), Dve škole (svetska premijera na Zagrebdoxu, 20 filmskih festivala 2 nagrade).

Robert Zuber je radio kao novinar i urednik u hrvatskim medijima 18 godina i dvostruki je dobitnik nagrade Hrvatskog novinarskog društva. Na HRT-u je 11 godina radio TV emisiju Misija. Reditelj je nagrađivanih dokumentarnih filmova: Na stanici u PuliSlučajni sinMila Seeks Senida i Život od milijun dolara. Njegova produkcijska kuća ToroLab bavi se osmišljavanjem sadržaja za digitalne platforme, kao produkcijom dokumentarnih filmova i serija. Vanredni je predavač na zagrebačkom univerzitetu VERN.

Dragan Jovićević, pisac, novinar i filmski kritičar, doktorirao teoriju filma na FDU. Objavio je filmske knjige „Krugovi i kletve“, „Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike“, roman „Poslednja kap“ i brojne priče. Radio je kao asistent režije i scenarista na nekoliko kratkometražnih filmova i u organizaciji više od dvadeset međunarodnih filmskih festivala. Trenutno je urednik kulture u nedeljniku NIN.

ŽIRI- kratki igrani film (nacionalna selekcija i međunarodna selekcija)

Vuk Ršumović je scenarista i reditelj. Diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Pisao scenarije za veliki broj nagrađivanih kratkih igranih i animiranih filmova. Scenarista je i reditelj dugometražnog igranog filma Ničije dete koji je pobedio na Nedelji kritike 71. Filmskog festivala u Veneciji. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za radio i televizijsko stvaralaštvo za 2015. godinu.

Olja Sova (Olya Sova) je nezavisna filmska organizatorka i osnivač New East Cinema platforme za javne predstave i filmske projekcije. Iza sebe ima projekte kao što su organizovanje filmskih programa i festivala i za Muzej savremene umetnosti „Garaža“ u Moskvi. Sarađivala je i na programima Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu, festivala Lo schermo dell’arte u Firenci i londonskog ICA Instituta za savremenu umetnost.

Miljenka Čogelja je od 2005. do 2009. radila kao novinarka političkog nedeljnika Nacional. Od 2009. je najprije izvršna producentkinja, zatim producentkinja u zagrebačkoj produkciji Hulahop. Pohađala je EAVE, EX ORIENTE, EURODOC Transregional programe za stručno usavršavanje, a projekti na kojima radi prikazani su i nagrađivani na festivalima (Berlinale, ZagrebDox, One World, Rotterdam Film Festival…) i televizijama poput Hrvatske Radio Televizije – HRT, ARTE, Klasik TV…

ŽIRI – eksperimentalni film i video art

Dragan Dimčić je docent na Katedri Montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, magistar višemedijske umetnosti. Autor višemedijske instalacije „Morfejev bioskop za samca“, supervizor montaže na igranom filmu Pretpostavka nevinosti. Autor knjige „Između svetova“ o Rougu, Kronenbergu, Maliku, Linču i Hodorovskom (DKSG 2018.). Autor tekstova o found footage filmu (Alternative film-video, 2010) i lažnom dokumentarcu (Zbornik FDU 25-26, 2014).

Jelena Vesić (PhD) je nezavisna kustoskinja, autorka i predavačica. Kourednica je časopisa Prelom (Beograd) i Red Thread (Istanbul); jedna od osnivačica mreže nezavisnih organizacija „Druga scena“. Objavljuje brojne eseje i studije koji se bave politikama istorizacije umetnosti i kulture, izlagačkim praksama i savremenom umetnošću. Autorka je brojnih izložbi i publikacija, realizovanih u zemlji i inostranstvu.

Petar Milat, filozof, glavni je koordinator programa Multimedijalnog instituta/MaMa u Zagrebu. Koordinira izdavačke, muzičke i filmske programe Instituta. Od 2008. godine vodi Human Rights Film Festival. Neksus normativne društvene i estetičke teorije predstavlja glavni fokus njegovih istraživanja. Lične web-stranice: www.zoeforward.org.

ŽIRI – animirani film

Vesela Dontčeva (Vessela Dantcheva) se profesionalno bavi animiranim filmom od 2002.  godine, a nakon diplomiranja na roterdamskoj Umetničkoj akademiji „Vilem de Kuning“. Poslednjih jedanaest godina režira i producira u kompaniji Compote Collective, koju je osnovala zajedno sa Ivanom Bogdanovom. Ova produkcijska kompanije producirala je nekoliko višestruko nagrađivanih filmova.

Tina Smrekar je producentkinja animiranih filmova; asistentkinja na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novoj Gorici; umetnica. Producirala je nekoliko kratkih animiranih filmova Špele Čadež, zajedno sa autorkom (lutkarski animirani filmu Boles, animirani film Nighthawk…) Filmovi su osvojili preko 70 nagrada i prikazani su na 250 festivala, u Sandensu i Klermon Feranu između ostalih.

Žan-Lik Slok (Jean-Luc Slock) se bavi animacijom i muzikom od 1979. godine, kad je osnovao studio za animaciju Camera-etc. Bio je generalni sekretar ASIFA grupe radionica za animaciju kao i novinar na festivalu animacije u Anesiju. Od 2005. godine je producirao više animiranih filmova nagrađivanih na međunarodnim festivalima. U belgijskom gradu Liježu je šef studija koji ima 13 članova.

ŽIRI: STRUKOVNE NAGRADE

Bojana Andrić je direktorka forografije, diplomirala FTV kameru 2007. godine na AU, u klasi profesora Radoslava Vladića. Član Srpske asocijacije snimatelja (SAS). Učestvovala na više filmskih festivala i master klasova. Potpisuje mnoštvo kratkih i TV formi, kao i tri dugometražna igrana filma: Mali BudoJesen samurajaGrubi rez (u postprodukciji), dok je nekoliko filmova u različitim fazama priprema i razvoja. Koosnivač VFS festivala, predavač kamere na više filmskih škola i radionica.

Filip Dedić je filmski i televizijski montažer. Debitovao je dokumentarnim filmom Made in Serbia (režija: Mladen Đorđević). Montirao je filmove Zona mrtvihMamulaNa lepom plavom DunavuJednaki kao i televizijske serije Prvaci sveta i Ubice mog oca. Za film O Gringo(režija: Darko Bajić) nagrađen je „Kristalnom prizmom“ za autorski doprinos u dokumentarnom filmu.

Mina Đukić je diplomirala na FDU-u, a početkom 2008. osnovala je filmsku kuću Kiselo dete. Gostujući je predavač na SAE INSTITUTU u Beogradu. Snimila je svoj prvi dugometražni igrani film Neposlušni koji je imao svetsku premijeru na prestižnom fesitvalu Sandens, a evropsku u Roterdamu, nako čega je prikazan na petnaest različitih svetskih i domaćih festivala(Geteborg, Istanbul, Krakov, Njujork, Sarajevo, Karlovi Vari, Tajvan, Priština) i osvojio sedam nagrada (Cinema City, PriFilmFest, Vrnjačka Banja, Herceg-Novi).