Vesti

Dodeljene nagrade 69. Martovskog festivala

U Domu omladine Beograda večeras je održana svečanost povodom završetka 69. Martovskog festivala i dodele nagrada najboljim filmovima i autorima ovogodišnjeg izdanja jednog od najstarijih evropskih festivala. U takmičarskom programu bilo je 77 filmova u sledećim kategorijama: eksperimentalni film i video art, animirani film, kratki igrani film, dokumentarni film do i preko 50 minuta i međunarodni kratki film.

Read more

Sve je spremno za početak 69. Martovskog festivala!

Na konferenciji za medije u Domu omladine Beograda najavljen je početak 69. Martovskog festivala, koji će biti održan od 29. marta do 2. aprila. Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko takmičarskih kategorija, kao i revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Planirane su brojne tribine, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Read more

Tribina: Uticaj filma i drugih vizuelnih ostvarenja na porodično nasilje

2.4.2022. / 16h // Dom omladine Beograda

Učestvuju

dr um. Branka Bešević Gajić, filmska i TV rediteljka; Danilo Lola Ilić, filmski i TV scenarista, reditelj i montažer; Gorjana Mičić Čaluković, zamenica javnog tužioca; Jovana Zečević, advokatica; dr Tanja Ignjatović, psihologinja; mr Vedrana Lacmanović, članica Autonomnog ženskog centra i aktivistkinja za mir i (ženska) ljudska prava

Read more

Predavanje o interaktivnom filmu na primeru dugometražnog filma „Odluka“

dr um. Branka Bešević Gajić, filmska i TV rediteljka

2.4.2022. / 16h // Dom omladine Beograda

„Odluka“ je prvi interaktivni film na Balkanu koji se bavi problemima partnerskog nasilja. U ovom umetničkom radu autorka se bavi problemom partnerskog nasilja nad ženama na Balkanu, sa ciljem da analizira trenutno stanje, probleme, ali i način rada državnih institucija koje su nadležne za ova pitanja. Biće predstavljeni rezultati njenog trogodišnjeg istraživanja tokom doktorskih umetničkih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, odsek Digitalne umetnosti, sa fokusom na filmskoj režiji u digitalnom mediju, koja mora ispuniti određene zahteve i postići određene ciljeve.

Read more

Tribina: ELEKTRIČNI ORGAZAM – EVO SADA VIDIŠ DA MOŽE

30.3.2022. / 20h // Dom omladine Beograda

Učestvuju: Srđan Gojković GileElektrični orgazam; Slobodan Simojlović, reditelj; Biljana Maksić, scenaristkinja; Zorica Kojić, novinarka i saradnica na scenariju, Dragan Ambrozić, urednik projekta.

Dokumentarni film „Evo sada vidiš da može“, u produkciji Muzičke redakcije Televizije Beograd, posvećen je velikom jubileju – četrdesetogodišnjici postojanja grupe Električni orgazam. U njemu pratimo pokušaje benda da organizuje svoj koncert tim povodom, a koji redom ne uspevaju zbog pandemije kovida-19.

Read more

Promocija: Filmski časopis FILAŽ

1.4.2022. / 18h // Dom omladine Beograda

Učestvuju: Srđan Savić, urednik časopisa i direktor Niškog kulturnog centra; Dejan Dabić, pokretač i član redakcije časopisa, umetnički direktor Martovskog festivala

Periodična publikacija namenjena izučavaocima i ljubiteljima sedme umetnosti, ali i svima onima koji su zainteresovani za odnose filma i drugih umetnosti i medija. Prvi broj pojavio se krajem 2009. Izlazi dva puta godišnje, a svaki broj je usmeren na najaktuelnija dešavanja u svetu filmske umetnosti. Sastoji se od nekoliko stalnih rubrika, koje su tematske celine usmerene na neka od najvažnijih pitanja u domenima filmske kritike, istorije i teorije: „Zumiranje” donosi tekstove posvećene najraznovrsnijim kinematografskim temama, odnosno fenomenima u sferama istorije i teorije filma, sociologije i psihologije filma i filmske estetike; „Krupni plan” čine autorski intervjui s poznatim savremenim filmskim autorima i filmolozima; u „Rakursima” se prezentuju kritički prikazi najaktuelnijih filmskih ostvarenja iz Srbije i sveta, s posebnim akcentom na dela koja su višestruko nagrađivana na festivalima i od strane nacionalnih akademija; „Far” sadrži ozbiljne analitičke izveštaje sa filmskih festivala u domaćim, regionalnim i svetskim okvirima; „Kinopis” predstavlja najnovija izdanja u oblasti filmske literature kod nas i u svetu. Saradnici su najeminentnija kritičarska imena iz Srbije i okolnih zemalja.

Read more

Promocija knjige: „Dobro došli na planet Zemlja, film Dušana Vukotića“ (Udruga Dušan Vukotić, Zagreb)

Pripremio, uredio i uvodni tekst napisao  Veljko Krulčić

1.4.2022. / 18h // Dom omladine Beograda

Učestvuju

Veljko Krulčić, novinar, izdavač i filmski publicista

Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala

Knjiga se bavi nastankom poslednjeg filma hrvatskog oskarovca i sineaste svetskog ugleda, Dušana Vukotića „Dobro došli na planet Zemlja“, kratkometražnog ostvarenja animirano-igrano-lutkarskog žanra. Sa predprodukcijom filma se započelo u proleće 1990, film je završen krajem 1993, a prvi put je prikazan 1994. na Animafestu. Nakon te projekcije, film je „nestao“. Nigde se više nije prikazivao, nije imao svoj festivalski život, o njemu je prestalo da se piše… Iako se radi o filmu u kom je Vukotić uobičajeno bio u punoj stvaralačkoj formi i u uspeo da stvori svoj fantastični univerzum. Trinaest kritičara i estetičara animacije u knjizi pišu o kvalitetama i mogućim manjkavostima ovog filma, a tu su i kompletna knjiga snimanja, te uvodni tekst sa hronologijom nastanka ovog testamentarnog filma Dušana Vukotića u okruženju rata…

Read more

Promocija knjige: dr / PhD Ivana Kronja ,,Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod i identitet. Evropa-SAD-Srbija’’ (FCS, 2020)

31.3.2022. / 18h // Dom omladine Beograda

Učestvuju

Miroljub Stojanović, urednik izdavaštva Filmskog centra Srbije; dr Ivana Kronja, filmolog, autorka knjige; dr Bojan Jovanović, etnolog, pisac, filmski autor; dr Tomislav Gavrić, teoretičar filma; dr Dijana Metlić, istoričar umetnosti; dr Sanja Lazarević Radak, antropolog

Read more

Promocija knjige: Miroslav-Bata Petrović „Kinematografija štapa i kanapa“ (Niški kulturni centar, 2020)

31.3.2022. / 18h // Dom omladine Beograda

Učestvuju

Srđan Savić, filmski kritičar i direktor Niškog kulturnog centra; Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala; Dušan Cicvara, novinar; Radoslav Vladić, direktor filmske fotogafije, Miroslav-Bata Petrović, filmski autor i producent, autor knjige

Knjiga sadrži zbirku primera kako se srpski filmski stvaraoci, uz pomoć svojih ideja, snalaze u nedostatku tehničkih sredstava kojima raspolažu velike svetske kinematografije.

Read more

Promocija knjige: Mirjana Hadžić „Slavuj Hadžić – život mišljen slikom“

Radio-televizija Vojvodine, 2015.

30.3.2022. / 18h // Dom omladine Beograda

Učestvuju: Mirjana Hadžić, autorka; Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala; Goran Vukčević, reditelj

Ova monografija predstavlјa izuzetan, vredan i dragocen doprinos naše fotografske i filmske umetnosti, TV novinarstva i kulture uopšte. Na više od 500 stranica velikog formata predstavlјeno je preko 80 autorskih tekstova, koje potpisuju znana i značajna imena naše kulture i umetnosti. U drugom delu je brižlјivo sistematizovana bogata, raznolika i značajna građa.  Čitaočev doživlјaj osvežava i produblјuje preko 500 fotografija, kadrova iz filmova i drugih dokumenata, svedočeći na svoj način staze, lica i predele iz Slavujevog života… (Iz recenzije Dimitrija Tasića)

Read more

Promocija knjige: Bojan Jovanović „Negovana divljina – Film i alternativni film“

30.3.2022. / 18h // Dom omladine Beograda

Učestvuju:

Bojan Jovanović, antropolog, književnik i sineasta; Ivan Velisavljević, filmolog; Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala; Miroljub Stojanović, Filmski centar Srbije

Knjiga obuhvata eseje, intervjue i autorizovana izlaganja Bojana Jovanovića na teme svog bogatog filmskog opusa, alternativnog i eksperimentalnog filma, filmske subverzivnosti i oniričnosti, odnosa alternativne i oficijelne kinematografije, ali i šire gledanih kodova ovih dveju kultura. Knjiga sadrži i Jovanovićeve eseje o Endiju Vorholu, Džonu Džostu, Andreju Tarkovskom, R. V. Fasbinderu…

Read more

Radionica najkraćeg filma „Dok trepneš“, Miloš Tomić

1 & 2. 4. 2022. // Dom omladine Beograda

Radionica posvećena razmišljanju i izražavanju u kratkim i vrlo kratkim, najkraćim mogućim formama. U pričanju, pisanju, sviranju, crtanju, videu i animaciji. Izabrani sadržaji koje učesnici donesu, biće ogoljeni do njihove „atomske suštine“. Prolaznici će proći kroz niz izazova, zadataka, igara u različitim umetničkim formama, čak i ako su u njima početnici bez iskustva. Usput će naučiti da se snalaze i u nemogućim uslovima rada i možda otkriti kako suženi uslovi izaizivaju nova, sveža rešanja. Naučiće, ili makar pokušati, da zapakuju svoje grandizone ideje u kutije od šibica. Roman u SMS ili grafit, mural u žvrlju, film u kadar koji prođe dok trepneš. Rezultat radionice biće video kolaž izvedenih kratkih formi isprepleten sa dokumentarnim snimcima procesa rada.

Read more

MASTER KLAS: Snimanje kreativnih nezavisnih dokumentarnih filmova u evropskom kontekstu

1.4.2022. / 12h // Dom omladine Beograda

Kako i zašto snimati filmove sa kulturnom, pa čak i političkom konotacijom, u kontekstu u kojem dominira ideologija slobodnog tržišta i gde se sve više cene ekonomski i komercijalni rezultati. Zašto je bolje odupreti se ovom trendu i kako je razvojna faza bitna u procesu snimanja dokumentarca, sa umetničkog i produkcionog gledišta, za odluke koje treba doneti u skladu sa uredničkom politikom i poetikom autora. Koje korake treba preduzeti da zaštitimo i osiguramo vidljivost i priznanje ovoj vrsti filma.

Analiza filma: „Selfi“, Agostina Ferenta.

Read more

Radionica: Belgrade March Debut Workshop

30.3-1.4.2022. // Dom omladine Beograda

Radionica za debitante je posvećena razvoju debitanstkih filmskih projekata sa međunarodnim potencijalom. Projekti se analiziraju u grupi. Svakom projektu se pristupa kao studiji slučaja. Andrijana Stojković analizira projekte sa aspekta rediteljskog pristupa (vizuelni stil, narativni tokovi, upotreba zvuka…). Jovana Nikolić analizira projekte sa aspekta produkcije (marketing, budžetiranje i finansiranje, strategije distribucije) i moderira program. Sari Volanen pristupa projektima kao filmski urednik televizijskog javnog servisa u Finskoj sa aktivnom ulogom na evropskom filmskom tržištu.

Read more

Radionica: ANIMACIJA! – Kako napraviti stop motion animirani film

29.3-31.3.2022. // Dom omladine Beograda

Animacija je zabavna i odlična za kreiranje fiktivnih svetova u kojima je sve moguće. Međutim, kako otići korak dalje i iskoristiti ovaj skoro neograničeni potencijal tehnike da bi pričali o nekim temama iz realnog sveta za koje vi smatrate da su bitne? Polaznici će ubrzanim tempom proći kroz sve faze kreiranja jednog animiranog filma: od ideje preko, rada na storibordu do same animacije i postprodukcije, i napraviti zajednički animirani film.

Read more

Radionica: Priroda i tehnologija u eksperimentalnom filmu

29.3-2.4 2022.  // Dom omladine Beograda

Polaznici će imati jedinstvenu priliku da se oprobaju u praktičnoj realizaciji kratkog eksperimentalnog filma. Kako gledamo eksperimentalni film? Po čemu se on razlikuje od drugih filmskih rodova? U čemu je najveći značaj ovakvih filmova i šta iz njih možemo naučiti? U dobu sve većeg korišćenja pokretnih slika, učenjem o filmu možete unaprediti svoju komunikaciju i prikazati svoje najzanimljivije ideje, realizovati nešto što vas je već dugo interesovalo. Rezultati radionice biće prikazani na programu 69. Martovskog festivala.

Read more

MASTER KLAS posvećen snimanju nezavisnih dokumentaraca na 69. Martovskom festivalu

U okviru 69. Martovskog festivala, producent, režiser i scenarista Đanfilipo Pedote, ovogodišnji gost i član žirija, održaće master klas na temu “Snimanje kreativnih nezavisnih dokumentarnih filmova u evropskom kontekstu”.

Ulaz je slobodan, ali je broj mesta ograničen. Zainteresovani treba da pošalju prijavu (ime i prezime, kontakt telefon, starost i zanimanje) na mejl jovan.pantovic@martovski.rs.

Read more

Belgrade March Debut Workshop

Martovski festival poziva na drugo izdanje radionice za razvoj projekata igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova, autora i producenata koji u svom dosadašnjem radu nisu realizovali dugometražni film. Internacionalni tim eksperata, blagovremenim promišljanjem filmskog izražavanja sa aspekta režije, produkcije i plasmana, imaće za cilj da razvije potencijal šest do osam odabranih filmskih projekata i pruži podršku profesionalnoj afirmaciji debitanata.

Read more