U slavu kraljici / Glory to the Queen

Austrija, Gruzija, Srbija / 2020. / 82’ / Dokumentarni

Režija: Tatia Skhirtladze

Korežija: Anna Khadzaradze

Scenario: Inna Ivanceanu & Tatia Skhirtladze

Produkcija: Karin Berghammer, Alexander Dumreicher-Ivanceanu & Bady Minck, Nino Chichua, Anna Khazaradze & Linda Jensen, Sarita Matijević

Produkcijska kuća: berg hammer film, Amour Fou, 1991 Productions, Playground produkcija

Film istražuje neobični biografski splet veza između najboljih svetskih šahistkinja iz vremena Hladnog rata. Četiri gruzijske velemajstorke: Maja Čiburdanidze, Nana Aleksandrija, Nona Gaprindašvili i Nana Joseliani, za vreme Sovjetskog Saveza postale su ikone ženske emancipacije i izvele revolucionarne promene u svetu ženskog šaha. Globalnu perspektivu daje peta junakinja, čuvena srpska šahistkinja i novinarka Milunka Lazarević, koja je pratila razvojni put junakinja od samog početka, kao bliska prijateljica u privatnom životu i žestoka suparnica za šahovskom tablom. Film o pobedama i porazima u šahu i u životu, ali pre svega o revoltu protiv moćnog, dominantno muškog sistema.

 

Tatija Škirtladze 

Rođena 1976. u Tbilisiju, Gruzija, živi i radi u Beču. Diplomirala je na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču, a master studije završila na Univerzitetu umetnosti u Holandiji. Radi u različitim medijima, kao i na kreiranju različitih umetničkih projekata. Predaje video umetnost na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču. Suosnivačica je biroa za kulturnu implikaciju – SuK.