Šampionke na talasima / Maiden

Velika Britanija / 2018. / 93′ / Dokumentarni

Režija: Alex Holmes

Produkcija: Victoria Gregory, Alex Holmes

Posada: Sally Creaser, Angella Farrell, Jo Gooding, Nancy Hill, Jeni Mundy, Michelle Paret, Claire Russell, Dawn Riley, Tanja Visser, Mikaela von Koskull, Mandi Swan.

Produkcijska kuća: New Black Films

Inspirativna priča o tome kako je Trejsi Edvards, dvadesetčetvorogodišnja kuvarica na čarter brodovima, 1989. godine postala kapetan prve ženske posade koja je ikad učestvovala u nautičkoj trci oko sveta „Whitbread Round the World Race“. Trejsi je na svakom koraku u ostvarenju svog sna nailazila na prepreke: muški rivali su smatrali da isključivo ženska posada nema šanse da uspe, šovinistička nautička štampa se kladila na odustajanje, potencijalni sponzori su je odbijali jer su smatrali da će da potonu i da će to biti loš publicitet. Ali Trejsi se nije predala. Kuću je stavila pod drugu hipoteku i nabavila polovni brod, uloživši sve što ima samo da bi došla do startne pozicije. Iako je posedovala ogromno samopouzdanje, Trejsi su mučile teške sumnje koje bez svoje sjajne posade nikada ne bi uspela da prevaziđe. Uz njihovu pomoć uspela je da unese šok u ovaj sport i da dokaže kako su žene ravnopravne s muškarcima.

„Ovo je inspirativna priča o hrabrosti i odlučnosti koja treba da dopre do najšire publike, tako da mi je drago da se sve ovo uključio i Dogwoof. Omogućili su realizaciju ovog projekta i New Black Films sa zadovoljstvom nastavlja saradnju sa tako inspirativnim profesionalcima.“

Aleks Holms, režiser

 

Aleks Holms

Dobitnik nagrade BAFTA čiji dirljivi i provokativni opus obuhvata dokumentarni i igrani film. Napisao je i režirao zastrašujući dokumentarac Stop at Nothing: The Lance Armstrong Story za ABC koji je časopis „Varajeti“ napisao da je „fascinantan… poražavajući… da nagoni na razmišljanje…“, zatim nagrađivane drame House of Saddam, Dunkirk i Coalition. Za BBC je režirao filma Paula, triler inspirisan hororima.

 

 

 

 

 

 

*Srpska premijera