Samo za naše oči: Džon Glen / For Our Eyes Only: John Glen

Nemačka / 2021. / 115’ / Dokumentarni

Scenario, režija, produkcija: Carsten Panitz

Produkcija: Dr. Michael Flintrop, Dragana Latinović

Učesnici: John Glen, Janine Glen, Maud Adams, Beatrice Libert, Dr. Michael Flintrop, Prof. Dr. Ivo Ritzer, Dr. Wieland Schwanebeck, Benjamin Lind

Produkcijska kuća: Fenomena Film Production

Britanski režiser Džon Glen bio je 2017. počasni gost šestog međunarodnog filmskog festivala „Sinevejs“ u nemačkom gradu Brunsvik, gde je primio nagradu za životno delo kao montažer, režiser druge ekipe i režiser. Ovaj dokumentarac sadrži iscrpan razgovor koji je sa Glenom vođen pre festivala u njegovom domu u Oksfordširu, a tu su i izjave koje su dali Mod Adams, glavna glumica filma „Oktopusi“ i glumica Beatris Liber, koja je igrala u filmu „Operacija svemir“, kao i nemački filmolozi Viland Švanebek i Ivo Ricer, i drugi. Karijera Džona Glena kao montažera, režisera druge ekipe i režisera, koja između ostalih obuhvata i ostvarenja „Asovi: Gvozdeni orao III“  i „Kristofor Kolumbo: otkriće“ tema je ovih razgovora, dok se režija pet filmova o Džemsu Bondu („Samo za tvoje oči“, „Oktopusi“, „Pogled na ubistvo“, „Dah smrti“ i „Dozvola za ubistvo“) analiziraju u odnosu na njegovu režiju druge ekipe akcionih scena filmova „Divlje guske“ ili filmova Pitera Hanta „Zlato“ i „Viči na đavola“. 

Karsten Panic 

Diplomirao engleski i američki jezik i književnost na Univerzitetu Bilefeld 2009. sa radom o režiseru Džonu Karpenteru. Snimio je nekoliko kratkih filmova kao scenarista/režiser, bio je izvršni producent dugometražnog igranog filma „Zvischen Sommer und Herbst“ scenariste/režisera Danijela Mansa. Priprema svoj prvi igrani film kao scenarista/režiser i režira scensku adaptaciju Hofmanovog dela „Der Sandmann“ kao monodramu sa glumcem Stefanom Majsnerom. Ovo mu je prvi dugometražni dokumentarni film.

Dr Mihael Flintrop 

Gost Martovskog festivala 

Već 25 godina radi kao advokat za krivično pravo u Braunšvajgu. Tokom studija u Regenzburgu, 20 godina je pisao filmske kritike pre nego što je doktorirao na temu „Američki akcioni policajci“ na Univerzitetu u Getingenu. Osnivač i od 2012. organizator međunarodnog filmskog festivala „Sinevejs“ u Volfsburgu, koji je ugostio mnoge ugledne stvaraoce, kao što su reditelji Džon Bedem, Džon Lendis, Džo Dante, Džon Glen i Brus Beresford.

 

*Svetska premijera