Oni nikada neće ostariti / They Shall Not Grow Old

UK, Novi Zeland / 2018. / 99’ / Dokumentarni

Režija: Peter Jackson

Produkcija: Peter Jackson, Clare Olssen 

Produkcijska kuća: House Production Trustees of the Imperial War Museum, London WingNut Films

Oskarovac Piter Džekson (trilogija „Gospodar prstenova“) predstavlja Veliki rat onako kako ga još niste videli. Uz pomoć najnovije tehnologije, restaurirao je originalne arhivske snimke stare više od sto godina i oživeo one koji tu priču najbolje mogu da ispričaju: učesnike. Džeksona je zanimala istorija Prvog svetskog rata i zato je odlučio da oživi svakodnevni život vojnika. Nakon višemesečnog istraživanja arhiva BBC-a i Imperijalnog ratnog muzeja, počeo je da shvata na koji način bi mogao da ispriča tu priču. Uz naraciju stvarnih učesnika rata, film opisuje realnost boravka na frontu, odnos vojnika prema tom sukobu, njihovu ishranu, spavanje, međusobne odnose, kao i to kakav im je život bio kada su bili izvan rovova tokom odsustva.

Uz pomoć najnovije tehnologije, Džekson i članovi njegove ekipe su snimke stare preko sto godina doveli u stanje da izgledaju kao da su snimljeni juče. Transformacija crno-belih snimaka u obojene se vidi tokom filma i otkriva do sada neviđene detalje. Džekson zadire u maglu vremena, tim ljudima daje glas, bavi se nadama i strahovima veterana, poniženjem i ljudskošću jedne generacije koja je na globalnom nivou pretrpela korenite promene. 

 

Piter Džekson 

Najpoznatiji je po svojoj adaptaciji trilogije „Gospodar prstenova“ Dž. R. R. Tolkina. Projekat je pokrenut 1999. godine u kome je Džekson pored režiserske palice, preuzeo na sebe i posao koscenariste i producenta sa svojim dugogodišnjim saradnicama Fren Volš i Filipom Bojens. „Gospodar prstenova“ je višestruko nagrađivan blokbaster koji je između ostalog imao 30 nominacija za Oskara, a dobio ih je 17, uključujući i Oskara za najbolji film.

Džekson je 2010. ponovo utonuo u Srednju zemlju da snimi trilogiju „Hobit“. I ova trilogija je zasnovana na istoimenim romanima Dž. R. R. Tolkina. Svaki pojedinačni film je doneo zaradu od preko milijardu dolara, dok je ukupno sedam puta nominovan za Oskara.

U međuvremenu je Džekson ostvario svoj dečački san i 2005. godine snimio rimejk filma „King Kong“, koji je dobio tri Oskara i nagradu BAFTA. Zatim je u potpuno drugom ritmu snimio film „Divne kosti“ (Lovely Bones), adaptaciju bestselera Alis Sibold, koji je pušten u distribuciju 2010. godine. 

Džekson je sa Stivenom Spilbergom i Ketlin Kenedi bio producent filma „Avanture Tintina“ koji je Spilberg režirao. Bio je producent i naučno-fantastičnog trilera „Distrikt 9“, dok je 2012. zajedno sa Demijenom Ekolsom, jednim od momaka lažno optuženim za ubistvo, producirao dokumentarac o tom slučaju pod imenom „Zapadno od Memfisa“.

Džekson se od najranije mladosti zanima za film. Prvi dugometražni igrani film „Neukus“, je snimio tokom vikenda sa drugovima, ali mu je trebalo skoro četiri godine da ga završi. Usledio je film „Meet the Feebles“, čime je započeo dugogodišnju saradnju sa guruom za specijalne efekte Ričardom Tejlorom.

„Nebeska stvorenja“je lansirao karijeru mlade Kejt Vinslet. Za ovaj film su Džekson i Volš prvi put bili nominovani za Oskara za najbolji scenario. Majkl Dž. Foks igrao je u njegovom narednom filmu „Ko se boji duha još?“, za koji je izvršni producent bio Robert Zemekis.

Za zasluge na polju filma Džekson je 2010. godine dobio titulu viteza.

*Srpska premijera