Blog

PROGLAŠENI DOBITNICI GRAN PRI NAGRADA

Na svečanom zatvaranju 64. Martovskog festivala, večeras su u Velikoj sali Doma omladine Beograda dodeljene GRAN PRI nagrade najboljim filmovima koji su prikazani u takmičarskim selekcijama. Nagrade su dodeljene u kategorijama za dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, animirani film, kratkometražni igrani film u nacionalnoj i međunarodnoj selekciji i za eksperimentalni film/video art, a novčani iznos nagrade za svaku od kategorija je po 2.000 evra.

Read more

DODELJENE STRUKOVNE NAGRADE

U okviru 64. Martovskog festivala Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Velikoj sali Doma omladine Beograda večeras su dodeljene strukovne nagrade autorima filmova koji se prikazuju u ovogodišnjem programu. 

 

Nagrade su dodeljene u sledećim kategorijama: najbolja režiju, najbolja kamera, najbolja montaža i najbolji dizajn zvuka/muzika, a novčani deo nagrade u svakoj kategoriji iznosi po 500 evra.

Read more

OGNJEN GLAVONIĆ, „DUBINA DVA“

 

Nagrađivani i hvaljeni dokumentarni film Ognjena Glavonića, „Dubina dva“, premijerno prikazan u okviru Berlinala, selektovan je i u takmičarski program 64. Martovskog festivala (projekcija u nedelju, 2. aprila, u 17 časova, u sali Amerikana Doma omladine Beograda). Ovaj eksperimentalni dokumentarac o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda, predstavlja gest otpora zaboravu i pokušaj da se da glas pričama zatrpanim u tišini.

Read more

KATARINA MUTIĆ, „TAKO MI NA ISTOKU“

Film Katarine Mutić, „Tako mi na istoku“, jednosatna dokumentarna priča o vlaškoj vračari i njenoj porodici, imaće svoju svetsku premijeru na 64. Martovskom festivalu, u petak 31. marta u Domu omladine Beograda (Velika sala, 17:00). Desanka je vlaška vračara, ali je istovremeno i žena, majka i supruga. Kako protiče dan jedne takve žene, kako sa njom žive njeni najbliži, da li ona rešava svoje probleme podjednako lako kao i tuđe? Rediteljka po prvi put javno priča o svom filmu…

Read more

TAMARA FON ŠTAJNER, „CONTROINDICAZIONE“

„Controindicazione“, srpsko-italijanski dokumentarni film naše rediteljke Tamare fon Štajner, premijerno prikazan na Beldocsu, biće u nedelju prikazan i u okviru zvanične takmičarske selekcije 64. Martovskog festivala (Velika sala Doma omladine Beograda, 2. april, u 19 časova). Poslednja zatvorska ludnica u Evropi je mesto u koje se lako dospeva ali koje se teško napušta. Pacijenti, razapeti između nepobedivog zakonskog sistema i bahatih psihijatara, pokušavaju da nađu svoje utočište u Hristu.

Read more

ŽELJKO MIRKOVIĆ, „OBEĆANJE“

Nakon prikazivanja na svetskim filmskim festivalima i premijere na RTS-u, dokumentarni film „Obećanje“ stiže pred beogradsku bioskopsku publiku. Ovo je film u kome Snovi bude Stvarnost, priča o neobičnom poduhvatu jedne francuske porodice koja se nastanila u selu Rogljevu, kako bi zajedno sa meštanima proizvodila organsko vino za međunarodno tržište. Uoči premijere na 64. Martovskom festivalu (subota, 1. april u 15 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda), razgovarali smo sa Željkom Mirkovićem, rediteljem ovog filma.

Read more

ORGANIZATOR

Dom Omladine Beograda

POKROVITELJI

Grad beograd
ministarstvo
Filmski centar Srbije
Living pictures

PRIJATELJ FESTIVALA

Lukoil

FESTIVAL PODRŽALI

tob
tos
miamiam restoran
Akademija lepih umetnosti

MEDIJSKI PARTNERI

rts
nm
studio b
mtv
rock radio
radio novosti
naxi radio
radio 3
bgd 202
laguna radio
radio Legend
nedeljnik
city magazine
gloria
color press group
vreme
Aha
CorD
bazar
politika
danas
arhipelag
srbija-danas
nadlanu
b92
seecult
looker-weekly
dub
clbg
bulevar-umetnosti
portal-mladi
indeks
dokumentarni-net